Süt tozu, yağlı ve yağsız taze sütlerin suyunun mümkün olduğu kadar uçurulmasıyla elde edilen kurutulmuş bir süt ürünüdür.
Süt tozunun en büyük avantajı yüksek miktarlarda süt tozu, aynı miktardaki sütten daha hafif geldiği ve daha rahat muhafaza edildiği için taşıma ve saklama açısından süte göre daha elverişli olmasının yanında bir de ucuzdur.
Bilinenin aksine süt tozu, sıcak suda çözünmez.
Her süt ürünü gibi süttozu bir süt ürünüdür ve hiç bir katkı maddesi içermemektedir. İhtiyaç duyulduğunda tekrar süte dönüştürülebilir (rekonstitüte süt) ve süt ürünlerine (rekombine ürün) işlenebilir.
Tam yağlı süt tozu : Yağ : en az % 26 Su : en çok % 5
Az yağlı süt tozu : Yağ : % 1.5-26 Su : en çok % 5
Yağsız süt tozu : Yağ : en çok % 1.5 Su : en çok % 5
Sütün içindeki sıvının hemen hemen tamamını, içindeki proteinleri ve içerdiği yararlı öğreleri yok etmeden, uygun ısıda ve basınçta buharlaştırılması ile elde edilir.