Susam, tohumlarında %50-60 yağ ve %25 protein bulunduran bir yağ bitkisidir. Susam ekim bakımından ayçiçeği, haşhaş ve kolzadan sonra gelir. Susam en fazla Çin, Nijerya, Somali, Meksika ve Türkiye'de üretilmektedir. Dünyada toplam susam üretimi 3,4 milyon tona yakındır. Bunun %25'ini Hindistan, %23'ünü Çin, %12'sini Sudan, %4'ünü Nijerya, %1'ini Somali, %1'ini Türkiye, %1'ini Meksika geri kalan %33'ünü de diğer ülkeler üretmektedir.
Faydalanma ve Kullanım Alanları
Susam tek yıllık otsu bir bitkidir. Likit olarak kulanıldığı gibi margarin olarak da kullanılır.Yağı hoş kokulu ve sarı renkli olup içerisinde barındırdığı sesamol ve sesamin sayesinde içeriğindeki yağın bozulması önlenir. Yemeklik yağ kullanımından ziyade tahin ve tahin helvası üretiminde, kuru pasta, simit gibi unlu mamüllerin üretiminde de kullanılır. Ayrıca kozmetik ve sabun yapımında, kaliteli küspesinden dolayı da hayvan yemi olarak kullanım alanına sahiptir.