Şeker; çok uzun yıllardan beri insanlar tarafından tatlandırıcı olarak kullanılmakta ve pek çok yiyeceğin tadını artırmak için sofralarımızdaki yerini almaktadır. Her şeyde olduğu gibi şekerin fazlası da insanların sağlığı için tehlike oluşturabilmektedir. Genel anlamda şeker, şekerpancarı ve şekerkamışı kullanılarak elde edilen bir tür tatlandırıcıdır. Şeker bir tür karbonhidrattır ve sakaroz adıyla bilinmektedir.
Genel manada birçok gıda maddesinde az veya çok miktarda şeker bulunmaktadır. Birçok besinde bulunmasına rağmen ticari olarak sadece şekerpancarı ve şekerkamışından elde edilmektedir. Şekerpancarının ana vatanı Hindistan ve bu bölgedeki çok sıcak olan bölgelerdir. Yani tropikal ve yarı tropikal bölgelerdir diyebiliriz.
Şeker kamışının içerisinde % 12 ile 16 arasında şeker bulunmaktadır ancak şeker kamışının Türkiye’de üretimi yapılmamaktadır. Türkiye’de sadece şeker pancarından üretim yapılabilmektedir. Dünya şeker üretiminin, % 74’ü şeker kamışından, % 26’sıda şeker pancarından üretilmektedir. Şekerin genel olarak kullanım alanları, şekerlemeler, dondurmalar, helva yapımı, reçel yapımı, unlu yiteceklerin yapımı ve daha pek çok kullanım alanı bulunmaktadır.